Nejlepší domácí sušenky pro dobrou náladu
Končí zima, zásoby kompotů a zmraženého ovoce se tenčí, novoroční předsevzetí o dietách jsou ve vážném ohrožení a organismus prostě touží tu chybějící energii doplnit cukrem. Samozřejmě, že vím, že to není dobré, ale nemůžu si pomoct. A tak jsem začala péct sušenky.
Sušenky mají několik zásadních výhod:
- Jsou malé – vezmete si dvě nebo tři a svědomí vám třeba i zakáže vzít si další a je to tím pádem dietní
- Je jich mnoho – a není nic jednoduššího, než je rozdat. Kamarádkám, sousedům, kolegům v práci, pokud jste doma s dětmi jako já, pošlete je manželovým spolupracovníkům;)
- Dlouho vydrží, takže i pokud je nerozdáte, nic vás nenutí je sníst, aby se nezkazily
Tipy, jak je udělat přece jen zdravější:
- Klasickou hladkou mouku z pšenice nahraďte špaldovou (sušenky získají ještě jemnou oříškovou chuť)
- Místo bílého cukru dejte přírodní, je méně sladký
- Celkově uberte cukr – všechny recepty mají zahraniční původ a jsou na naše poměry hodně sladké, takže pokud chcete, klidně dejte cukru méně
Švédské selské sušenky (Bondkakor)
Suroviny:
5,5 dl hladké mouky
2 dl krupicového cukru
1 polévková lžíce světlého sirupu (ale lze použít např. Sirup z ječného sladu z CountryLife nebo med)
1 čajová lžička prášku do pečiva
1 polévková lžíce vody
50 g nahrubo nasekaných mandlí
200 g změklého másla
Postup:
- V misce smíchejte máslo, cukr a sirup a vytvořte jednolitou směs – použijte klidně kuchyňský robot.
- Ve lžíci vody rozmíchejte kypřící prášek a zamíchejte do máslové směsi. Přidejte také mandle a mouku (doporučuji mouku přidávat postupně, dokud nezačne těsto hrudkovatět, potom vypněte robot a zbylou mouku zapracujte ručně – cílem je vytvořit z těsta dva válce, jakmile tedy bude soudržné a pevné, je mouky dost; pokud byste to i tak s moukou přehnali a těsto nedrželo pohromadě, přidejte máslo nebo trochu vody).
- Z těsta vytvořte dva válečky, cca 20 cm dlouhé, 5 cm v průměru. Zabalte je do potravinové fólie a uložte aspoň na hodinu do lednice.
- Ztuhlé válce vyjměte z lednice a velkým ostrým nožem je nakrájejte na cca 0,5 cm silná kolečka.
- Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 200 °C cca 10 min nebo dokud povrch nezrůžoví.
Skořicové sušenky
Suroviny:
200 g změklého másla
300 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
2 vejce
360 g hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku
Špetka soli
2 lžičky mleté skořice
Postup:
- Vyšlehejte změklé máslo s většinou cukru, vanilkou a vejci do pěny.
- Do směsi přisypte mouku promíchanou s kypřícím práškem a solí.
- Zbylý cukr promíchejte v jiné misce se skořicí.
- Z těsta vytvarujte kuličky (cca 2 cm v průměru) a obalte je ve skořicovém cukru. Kuličky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem – nechte mezi nimi dostatečné rozestupy, během pečení se změní na placičky.
- Pečte 8–10 min v troubě předehřáté na 200 °C nebo dokud sušenky lehce nezrůžoví. Neměly by úplně ztvrdnout.
- Ihned sundejte z plechu a nechte vychladnout.
Plamínky radosti
Suroviny:
60 g kukuřičných lupínků
100 g Bebe sušenek
120 g různého sušeného ovoce (brusinky, rozinky, meruňky, švestky, …)
150 g strouhaného kokosu
1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
Postup:
- Lupínky a sušenky rozdrťte (třeba v mikrotenovém pytlíku válečkem na těsto nebo v mixéru), k nim přihoďte nasekané sušené ovoce (opět jsem zapojila mixér), přisypte kokos a nakonec zalijte kondenzovaným mlékem.
- Na plech vyložený pečicím papírem udělejte malé kopečky (tak 1,5 cm v průměru) a dejte na 15 minut péct na 160 °C. Plamínky si hlídejte, Vaše trouba může být výkonnější a Salko rádo karamelizuje.