Dýňové experimenty - muffiny i dort

Dýňová sezóna je v plném proudu a nemůže se s Vámi nepodělit o jeden úchvatný recept. Originálně to jsou dýňové muffiny, tentokrát jsem zkusila variantu "nalij těsto do jedné velké formy" a povedlo se. Lehký, vlastně i zdravý dezert s podzimní tematikou;)

IMG_20171013_093720

Kořeněné dýňové muffiny

Ingredience:

  • cca 400 g čerstvé dýně (+ trocha vody, cukru a skořice na povaření)
  • 1/3 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky hřebíčku, 1/2 lžičky muškátového oříšku)
  • 1 a 1/4 hrnku cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • špetka soli
  • plátky mandlí na posypání

IMG_20171013_092325

Postup:

Dýni povařte v troše vody, přidejte cukr a skořici. Až změkne, nechte vychladnout a potom rozmixujte.

V míse utřete vejce, olej a cukr, přidejte dýni a koření. Nakonec přidejte mouku, sodu, sůl a kypřící prášek. Těsto nalijte do dortové formy nebo ideálně do formy na muffiny, posypte plátky mandlí a pečte asi 25 min při 180 °C.

Na pohled nenápadné pečivo, které ale rozhodně zmizí dřív, než byste čekali.