Dýňová sezóna je v plném proudu a nemůže se s Vámi nepodělit o jeden úchvatný recept. Originálně to jsou dýňové muffiny, tentokrát jsem zkusila variantu "nalij těsto do jedné velké formy" a povedlo se. Lehký, vlastně i zdravý dezert s podzimní tematikou;)
Kořeněné dýňové muffiny
Ingredience:
- cca 400 g čerstvé dýně (+ trocha vody, cukru a skořice na povaření)
- 1/3 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky hřebíčku, 1/2 lžičky muškátového oříšku)
- 1 a 1/4 hrnku cukru
- lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody
- špetka soli
- plátky mandlí na posypání
Postup:
Dýni povařte v troše vody, přidejte cukr a skořici. Až změkne, nechte vychladnout a potom rozmixujte.
V míse utřete vejce, olej a cukr, přidejte dýni a koření. Nakonec přidejte mouku, sodu, sůl a kypřící prášek. Těsto nalijte do dortové formy nebo ideálně do formy na muffiny, posypte plátky mandlí a pečte asi 25 min při 180 °C.
Na pohled nenápadné pečivo, které ale rozhodně zmizí dřív, než byste čekali.